2019. augusztus 14., szerda

Az én Törökországom

A Magyar-Török Baráti Kör meghívására Mohácson fogadhattuk Tasnádi Edit asszonyt, aki már tíz évvel ezelőtt megkedvelte városunkat, amikor tolmácsként segítette Mohács és a törökországi Isztambul város Beykoz kerülete képviselői közötti baráti együttműködési megállapodás létrejöttét.



Tasnádi Edit író, műfordító, a budapesti Magyar-Török Baráti Társaság alelnöke. Gyakori vendég Törökországban. Szakmai körökben közismert és magas szinten elismert műfordító. Gyakori vendégelőadó a hazai egyetemeinken. 

Miután még nem látta a mohácsi sokac nemzetiségünk "Dunai mosás" nevű hagyományőrző rendezvényét, ezért úgy gondolta kör vezetése erre a napra tervezzük előadását is, melynek címe : Az én Törökországom. Az előadáshoz egy érdekes fotókiállítás képeit állítottuk ki, amelyet Nijat Ayvaz rodostói fotóművész készített. A téma a török munkás "hátsóudvar", a dolgos kezek és munkásemberek ábrázolása. 


Az egész napos program részeként felkerestük a Nemzeti Emlékhelyet Sátorhelyen és a Búsó udvar múzeumát és időszakos kiállítását. 



Ezt követően egy közös ebéden vettünk részt, majd a Mohácsi Sokacok Olvasókörének nagytermében meglestük a fiatal táncosok próbáját és elkísértük őket a Duna partra.




 Az előadás és az azt követő beszélgetés során sok érdekes kérdés is felmerült Törökországról. A napot egy esti városnéző sétával zártuk. Másnap reggel elbúcsúztunk vendégünktól, aki hazatérve köszönetet mondott a gazdag programért.