2019. augusztus 18., vasárnap

Tomori kardja


"TOMORI KARDJA"   

váltóverseny a Csele-pataktól a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyig!


1926-ban  a mohácsi csata 400. évfordulója alkalmából cserkészek váltó  futóversenyt szerveztek a Csele-patak mellett található II. Lajos  emlékműtől Mohács város központjáig. A rendezvénnyel hagyományt  teremtettek, mert egészen a háború végéig megtartották a programot. A  háború után a rendezvény nem éledt újjá, majd a feledés homályába  veszett.

A mohácsi csata közelgő 500 éves jubileuma jegyében a Mohácsi Városvédő és Városszépítő Egyesület, Mohács Város Önkormányzata, Sátorhely  Önkormányzata, a Duna - Dráva  Nemzeti Park Igazgatóság, és a mohácsi Török - Magyar Baráti Kör, a régi idők hagyományait felelevenítve,  "TOMORI KARDJA" elnevezéssel váltóversenyt írt ki a város általános iskolái és gimnáziuma VII.-VIII. osztályos tanulói számára. A verseny célja a korábbi hagyomány újraélesztése, a fiatalok  cselekvő részvétellel történő bevonása  a mohácsi csata hőseire való emlékezés  sorozatba, valamint a közelgő 500 éves jubileum méltó megünneplésének előkészítése.

A verseny augusztus 29. délután 14 órai kezdéssel a II. Lajos Csele pataki emlékművétől indul, rövid megemlékezést és koszorúzást követően, várhatóan 14:45-kor. A verseny nyertes csapatának díja "Tomori kardja", - Páli Gábor, és Páli Attila népi iparművész munkája- melyet a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen dr. Nagy István agrárminiszter úr ad át ünnepélyes keretek között.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése