2022. május 17., kedd

2022. 05.14. Emlékhelyek Napja

A mohácsi Magyar-Török Baráti Kör történelmi múltba nézéssel ünnepelte meg "Az Emlékhelyek Napját". Baráti Kör e jeles napon (május 14.) a magyar-török barátság jegyében a Jakováli Hasszán dzsámi új kiállítását tekintette meg, mely újszerű és érdekes megvilágításban mutatja be az egykor Pécsett működő derviskolostor életét. Feledhetetlen élményt jelentett a mohácsi származású Hancz Erika turkulógus és régész szakszerű, színes idegenvezetése és az ott dolgozó munkatársak kedvessége.





Ezt követően a Mecsek rengetegében megbúvó Máré várat kereste fel lelkes csapatunk. A várkastély, mely nem csupán Gárdonyi: Egri csillagok című regényében kapott szerepet, de mint a lelkes várkapitányától megtudtuk egy ideig a mohácsi csatában résztvevő és ma is mohácsi leszármazottakkal rendelkező Bakics Pál tulajdonában is volt a mohácsi csata után 1530 körül. 


A vár másik mohácsi vonatkozása a bejáratát őrző gumisárkány szobor, mely a mohácsi Baráth Gábor alkotása. A vár mindezek mellett hazánk utolsó ostromlott váraként  szerzett  hírnevet történelmünkben. Az 1956-os forradalom idején ugyanis a fegyveres ellenállás egyik utolsó bástyájaként szolgált, ahol a források szerint "mecseki láthatatlanok" két bátor katonája áldozta életét hazánk szabadságáért.