2020. február 28., péntek

Török delegáció Mohácson:

A Mohács-Beykoz Magyar-Török Baráti kör közvetítésével 2 év után sikerült újra felvenni a
kapcsolatot Beykoz új városvezetésével.

A Busójárás kapcsán négytagú török küldöttség érkezett városunkba Ibrahim Özdemir úr vezetésével.
A küldöttség első napjának nagy részét Budapesten töltötte, ahol meglátogatták Gül Baba (Virágok atyja) türbéjét, (sírhelyét) majd megnézték az Országházat.


 

A küldöttség a mohácsi Szent János hotelben szállt meg. Délelőtt megnézték a Kanizsai Dorottya Múzeumot.  Ezt követően a polgármesteri találkozóra került sor, melynek fő témája a testvérvárosi kapcsolat erősítése mellett e kapcsolatokban rejlő, gazdasági, kulturális, sport és turisztikai,  sőt tudományos lehetőségek továbblépéséről esett szó.




Az ebédet követően a Busóudvar kiállítását és bemutatótermeit tekintettük meg. Ezt Király András által prezentált busó csoport otthonában tett látogatás követte, majd a Szent Miklós Vízi- és taposómalomba látogattunk el.


Farsang vasárnap délelőtt külön kérésükre a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet tekintetük meg a vendégeinkkel. Ebéd után a mozi emeletén látható busó maszk  kiállítást is megnézték a török vendégek. 


Ezt követően a küldöttség a Polgármesteri Hivatal dísztermének erkélyéről a busók felvonulásának  színes forgatagában gyönyörködött.


Hétfőn reggel indult vissza a delegáció Budapestre, ahol a Hősök tere és a Városliget nevezetességeiről készítettek képeket, majd a repülőtéri  terminálnál leszállva, ahogy ők mondták: Szép emlékekkel, és rengeteg élménnyel gazdagodva búcsúztak el Mohácstól és  Budapesttől.