2022. november 4., péntek

Eszéki kirándulás:

Bakancslistánk hiányzó állomásaként október 22-én Eszékre látogatott el Magyar-Török Baráti Körünk, melynek vára majd később erődrendszere több ponton is kapcsolódik városunk, Mohács történelméhez.

A római korban épült, majd a török korban megerősített várat 1526-ban foglalta el Szulejmán, majd  mellette a Dráván felépített hajóhídon a török seregek többször indultak hazánk meghódítására. (1526 Mohácsi csata, 1566 Szigetvár ostroma)

Az eszéki vár 1687-ben a felszabadító háborúk idején is fontos események színhelye: 1687 július 19-én Szári Szulejmán török nagyvezér itt kényszeríti visszavonulásra az őt ostromló szövetséges seregeket, hogy azután a II. mohácsi csatába katasztrofális vereséget szenvedve, Szent Mihály napján 11 órakor puskalövés nélkül ott hagyja az üres várat és a várost amire a 11 órás harngszó emlékeztet.

Ezt követően a császáriak hatalmas erődrendszert építettek itt ki, mely 1848-as szabadságharc idején ismét kapcsolódik városunkhoz. 1848 szeptemberében a Jellasicsot segítő Rót tábornok csapatai innen törnek be Baranyába, hogy Oroszló melletti vereség majd az ozorai fegyverletételt követően a horvát foglyok a mohácsi püspökkastélyban kapjanak "jótartást" amelynek következménye, hogy a mohácsi nemzetőtöket is magába foglaló magyar seregnek október 15-én puskalövés nélkül sikerül elfoglalni az erődöt amit sajnos a császáriak 1849 februárjában, a császári érzelmű tisztikar tárgyalásit követően hasonló módon szereznek vissza, biztosítva a védők szabad elvonulását.

Nagy élményt jelentet tagjainknak a maradványaiban is monumentális erődrendszer, a várnegyed kazamatáinak, színes templomainak és ódon házinak megtekintése. A szép napsütésben a megtett Dráva parti séta után a városközpontban álló Péter-Pál katedrálist néztük meg.

Élményekkel gazdagodva jó hangulatban értünk haza.