2022. november 4., péntek

Kalocsai kirándulás:

Október 29-én az évben tervezett utolsó kirándulásunkat a mohácsi csatában hősi halált halt vértanú, Tomori Pál emlékének szenteltük, és érseki székhelyét a mai Kalocsa nevezetességeit látogatta meg Magyar-Török Baráti Körünk.

A ködös délelőtt - Csonka Takács Eszter közbenjárásának köszönhetően - a Viski Károly Múzeumban látogattunk el, ahol Romdics Károly múzeumigazgató szakavatott és élménygazdag tárlatvezetése mellett a város és a tájegység kialakulásával, csodálatos néprajzával és kultúrájával ismerkedtünk meg.

Délután az érsekség központjában előbb az érseki kincstárat, majd nagyértékű könyvritkaságokban gazdag könyvtárat, valamint a csodálatosan szép barokk székesegyházat tekintettük meg, idegenvezetők segítségével. Az altemplomban, Szent István királyunknak koronát hozó Asztrik apát földi maradványa előtt is elidőztünk.

Ezt követően, csapatunk - a "Halottak napja" jegyében - Tomori Pál szobránál, rövid megemlékezés és koszorúzás keretében tisztelgett a hős hadvezér emléke előtt. A fakultatív ebéd után - már a koraesti ködben - a friss élményekkel gazdagodva érkeztünk haza Mohácsra.