2019. szeptember 15., vasárnap

"TOMORI KARDJA"   váltó futóverseny 
a Csele-pataktól a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyig!


1926-ban a mohácsi csata 400. évfordulója alkalmából cserkészek váltó futóversenyt szerveztek a Csele-patak mellett található II. Lajos emlékműtől Mohács város központjáig. A rendezvénnyel hagyományt teremtettek, mert egészen a háború végéig megtartották a programot. A háború után a rendezvény nem éledt újjá, majd a feledés homályába veszett.
  
A mohácsi csata közelgő 500 éves jubileuma jegyében a Mohácsi Városvédő és Városszépítő Egyesület, Mohács Város Önkormányzata, Sátorhely Önkormányzata, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, és a mohácsi Magyar-Török Baráti Kör a régi idők hagyományait felelevenítve, "TOMORI KARDJA"  elnevezéssel váltó futóversenyt  írt ki a város általános iskolái és gimnáziuma VII.-VIII. osztályos tanulói számára. 


A verseny célja a korábbi hagyomány újraélesztése, a fiatalok cselekvő részvétellel történő bevonása a mohácsi csata hőseire való emlékezés sorozatba, valamint a közelgő 500 éves jubileum méltó megünneplésének előkészítése. A verseny augusztus 29-én délután 14 órai kezdéssel a II. Lajos Csele pataki emlékművétől indult, ahol Nagy Kálmán volt  történelemtanár méltatta II. Lajos királyunk és Tomori Pál történelmi szerepét. 


A megemlékezést koszorúzás követte.


14:45 órakor az 5 iskola (Széchenyi Istvál Általános Iskola, Brodarics téri Általános Iskola, Kisfaludy Károly Gimnázium VII-VIII osztálya, Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola, Park utcai Általános iskola) részvételével  megkezdődött a 2026-ig tartó váltóverseny első fordulója. 



A verseny vándordíjáért, Tomori kardjáért melyet Páli Gábor és Páli Attila népi iparművészek  készítettek el.


A 8 fős csapatok a tikkasztó hőség ellenére valamennyien teljesítették a közel 13 kilométeres távot. A vátó futóversenyt a Széchenyi István Általános Iskola csapata nyerte meg. 


A kardot és az első helyezettnek járó serleget ünnepélyes keretek között dr. Nagy István agrárminiszter úr adta át a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen. 


Második helyezett a Boldog Gizella Katolikus Általános iskola lett. Ők serleget vehettek át  Szekó Józseftől Mohács város polgármesterétől. 

 

Harmadik helyezett lett a Kisfaludy Károly Gimnázium csapata, akik Lőrinc Árpádtól Sártorhely polgármesterétől vehették át a serleget. 


A Park utcai és a Brodarics téri Általános Iskola tanulói Bosnyák  Mihály mohácsi grafikusművész, külön erre az alakomra készített oklevelét vehette át.



Ezt követően a koszorúzáson az iskolák képviselői a váltóbotként szolgáló kopjafák elhelyezésével tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.